SEO tips voor je website

SEO tips om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Die tref je in dit artikel aan. Boeiende content is natuurlijk een eerste voorwaarde voor een betere vindbaarheid, vind ik. Maar daarnaast kun je ook nog op andere manieren ervoor zorgen dat je hoger scoort in de zoekresultaten van de zoekmachines.

SEO tips

Uit eigen ervaring weet ik bijvoorbeeld, dat je website beter gevonden wordt als je ook op de sociale media laat weten dat er iets nieuws op je site te vinden is. Een nieuwsbrief met links naar je website werkt bovendien ook als een tierelier. Verder kunnen interessant beeldmateriaal en vlogjes zorgen voor de nodige belangstelling.

SEO tips

Graag geef ik je wat tips over waar je op moet letten als je goed gevonden wilt worden op het internet:

 1. Probeer te achterhalen op welke zoektermen je lezers zoeken. (Ik kijk meestal naar andere websites of kijk op Google naar de meest gebruikte woorden. Ook kun je het aan je opdrachtgevers vragen.)
 2. Gebruik relevante keywords in de titels van je pagina's en je berichten.
 3. Herhaal ter zake doende sleutelwoorden in de tekst. Maar gebruik ze niet te vaak. Je kunt ook vergelijkbare woorden toepassen met dezelfde betekenis. Gebruik dus synoniemen. Google kan de overeenkomst in betekenis al heel goed herkennen.
 4. Google baseert zich nauwelijks meer op tussenkoppen. Dus gebruik daar je zoekwoorden alleen als ze nuttig zijn voor je lezer.
 5. Schrijf bondige teksten: zoekmachines kunnen het onderwerp van de internetpagina het best bepalen als de tekst minimaal 250 tot 300 woorden lang is. Ook langere teksten doen het goed, mits je ook echt wat interessants te vertellen hebt.
 6. Zorg voor eigen tekst en gebruik het liefste je eigen taalgebruik. Google weet precies wanneer schrijvers hun keyword density – de hoeveelheid identieke zoekwoorden – proberen te verhogen als zij bepaalde tekstgedeeltes overdreven en onnatuurlijk vaak repeteren.
 7. Het gebruik van woorden in het unieke internetadres voor een website (i.p.v. het gebruik van codes en cijfers in de url) bevordert de vindbaarheid op Google. Online vindbaarheid begint dus bij de url.
 8. Kies je sleutelwoorden met zorg.
 9. Plaats het zoekwoord in 1 of 2 koppen.
 10. Zorg voor trefwoorddichtheid in de tekst.
 11. Uniek beeldmateriaal zorgt ook voor een betere online vindbaarheid.
 12. Maak gebruik van externe links.
 13. Zorg voor een duidelijke hiërarchie in je navigatie.
 14. Plaats een sitemap in Google Search Console.
 15. Linkbuilding: zorg voor inkomende links (Ik vertrouw echter vooral op de expertise van Yoast.com, die deze bewering weerlegt in dit artikel: Linkbuilding, SEO and branding)
 16. Een webpagina waar reacties kunnen worden achtergelaten of die via social media gedeeld kan worden, krijgt in de zoekmachines een hogere score. Zorg er dus voor dat er knoppen op je site staan waarmee je bijvoorbeeld op Facebook, Pinterest, LinkedIn of Twitter kunt delen. Of geef de mogelijkheid tot het geven van een beoordeling of een reactie.

Meer SEO tips

Ruben Bunskoeke doet er met ‘219 SEO tips om beter vindbaar te worden’ er nog een schepje bovenop. Hier noem ik er een paar:

 1. Tips voor paginatitels
 2. Zo schrijf je betere koppen
 3. Leer betere meta-beschrijvingen te maken
 4. Waar je aan moet denken bij het kiezen van domeinnamen
 5. Afbeeldingen en video’s
 6. Sleutelwoorden (keywords)
 7. Social media tips voor een betere SEO
 8. Geef de mogelijkheid tot het geven van een reactie
 9. Gebruik YouTube
 10. Zet onder de pagina linkjes naar sites voor meer info over je onderwerp
 11. Check je pagerank
 12. Linkbuilding
 13. Krijg meer lezers op je website met gastbloggers
 14. Zorg voor boeiende inhoud van je teksten
 15. De analyse van je website
 16. De structuur van je site
 17. Wordpress SEO tips
 18. SEO tips voor de techniek
 19. Handige websites:
  Google keyword tool
  Open Site Explorer
  16+ SEO tools
  Keywordtool.io
  Majestic SEO
  SEO plugin van Yoast (nu ook al te gebruiken voor WordPress, Magento 2, Typo 3 en Drupal)
 20. SEA en SEO:
  • Probeer bij de sleutelwoorden waarmee je adverteert ook op een natuurlijke manier een goede score te krijgen. Dit zorgt ervoor, dat je advertentie beter zijn doel bereikt.
  • Kijk naar de resultatenpagina van het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden en bestudeer hoeveel ruimte advertenties krijgen.
  • Bestudeer hoeveel ruimte advertenties krijgen. Krijgen ze veel ruimte? Dan is de concurrentie groot. Staat er maar 1 advertentie of geen? Dan wordt er nog niet veel geadverteerd op dit keyword en heb je dus minder concurrentie.