Search Engine Optimization (SEO)

Search Engine OptimizationOm via zoekmachines beter gevonden te worden, optimaliseer je jouw website voor zoekmachines. Dit heet in het Engels Search Engine Optimization, afgekort tot SEO. Letterlijk vertaald "zoekmachine optimalisatie".

Wat doet Search Engine Optimization?

  • maakt het indexeren voor zoekmachines makkelijker

De robots en crawlers van de zoekmachines bezoeken regelmatig websites. Aan de hand van het zogeheten "algoritme" bepalen zij of een website goed te indexeren is of niet. Het algoritme bestaat uit een aantal factoren, ook wel rankingfactoren genoemd. Voldoet een website aan die criteria, dan scoort hij hoog. Zijn er minpuntjes dan daalt de website en kan zelfs uit het zicht verdwijnen van de zoekmachines.

  • zorgt voor een snelle website

De snelheid waarmee een webpagina laadt op je scherm telt ook mee in de criteria van het algoritme. Die snelheid is afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van het beeldmateriaal, van de lettertypes die gebruikt worden of van andere, meer technische, factoren. Bovendien wil je niet, dat bezoekers voortijdig afhaken omdat het te lang duurt voordat zij iets te zien krijgen op je website. Daarom is snelheid een belangrijk onderdeel voor Search Engine Optimization.

  • levert een veilige website op

De beveiliging van een website komt ten goede aan de bezoekers. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je bezoekers tijdens het shoppen op een gehackte website te laten terechtkomen en hun gegevens in handen van ransomeware te laten vallen. Maar dat is natuurlijk meteen het zwartste scenario. Je website goed beveiligen tegen aanvallen van buitenaf geldt ook als criterium voor een hogere score in de zoekmachine resultaten. De robots en crawlers van de zoekmachines kunnen zien of een website beveiligd is en belonen veilige websites met een beter resultaat bij het zoeken.

  • verbetert de vindbaarheid dankzij een goede menu structuur en url opbouw

Het is prettig voor een bezoeker van een website dat meteen de juiste informatie gevonden kan worden. Dat werk je in de hand met een goede menu structuur en een duidelijke url opbouw. Zo neem je de bezoeker bij wijze van spreken bij de hand en leidt je hem naar de juiste plek op je website.

  • biedt een goede semantische opbouw van de website

Ook de opbouw van een webpagina of een blog is belangrijk voor de vindbaarheid. Hoofdstukken en paragrafen zorgen, net als in een boek, voor structuur. De context die rondom je sleutelwoorden is bovendien ook een punt waar de zoekmachines op letten. Strooi dus niet ongeneerd met keywords alleen maar om te voldoen aan de "regels" van Search Engine Optimization. Teksten zijn uiteindelijk in de eerste plaats bedoeld voor lezers en niet voor zoekmachines. En als de lezer afhaakt, scoort ook je pagina of artikel niet in de zoekresultaten.

  • gebruikt de juiste trefwoorden in je artikelen en menu structuur

Daarbij is het gebruik van zoekwoorden onmisbaar. Zodra je erachter bent waarop mensen zoeken die jouw informatie, service, product of dienst nodig hebben, kun je die woorden gebruiken op je website.

Zorg zelf voor het optimaliseren van je website en volg de SEO basistraining van SEO training 024. Wil jij de geheimen van de Search Engine Optimization doorgronden? Meld je dan aan via het contactformulier op onze website.